CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Perşembe, Ağustos 24, 2006

Kalorisi az demeyin Light diye çok yemeyin

Çünkü uzmanlar ısrarla uyarıyor: Light ürünler beslenme alışkanlığını bozabilir, daha çok yemeye sevk edebilir. Zayıflamak için bu tür gıdaları tüketmeye gerek yok. Light gıdalar yerine yediklerinizi bir birim azaltın daha iyi .

Şişmanlamayı engeller ama...
Doç. Dr. Selçuk Can (Florance Nightingale Hastanesi Endokronoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı)
Light ürünler insülin direncini azalttığı için şişmanlamayı engeller. Kalori oranı düşük olduğu için bu ürünleri tüketen insanların şişmanlama oranı daha düşük. Ayrıca birçok light ürünün lif miktarı fazla olduğu için tokluk hissini de artırır. Bunun da şişmanların tedavisinin yanında hem şeker hastalarına hem de yüksek kolesterollülere faydası vardır. Light gıdalar yeme alışkanlığında değişikliğe sebep olsa da kan şekerini, kan kolesterolünü dengeler. İnsanlar günlük beslenme planlarını gözden geçirerek tükettikleri ve kalorisi yüksek gıdaları, light ürünlerle değiştirmeli. Ancak hormonlu maddelerle üretilenlerden uzak durmalı. Etiketleri dikkatle okumalılar.

Gıdaların etiketleri doğru okunmalı
Fatoş Özcan: (Kadıköy Acıbadem Hastanesi Uzman Diyetisyeni)
Light gıdaların kalorileri düşük ama sıfır değil. Ve insanlar light gıdaların kalorisini sıfır zannederek bol bol yiyor, bu arada da normal kalori alıyor. Light gıdalar, içinde posa varsa doyurur, glisemik indeksleri (kan şekerini çabuk yükselten oranları) daha düşüktür. Ancak kalorileri normal ürünlerden çok farklı değildir. Bu konuda etiket okumayı bilmeliyiz. Glisemik indeksi yüksek gıdalar basit şekerler (şeker, marmelat, reçel, beyaz ekmek, çok pişmiş pirinç, patates, muz, üzüm, incir, kavun, havuç gibi gıdalar) açlığı artırır.

Kişinin beslenme alışkanlığını bozar
Doç. Dr. Sibel Karakaya (Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi)
Normal bir gıda, enerjisi yüzde 25 oranında azaltılırsa light oluyor. Yani bu 4 birim gıda yerine 3 birim tüketmek anlamına geliyor. 'Şişmanlatmıyor' diye de en çok ilgiyi bisküvi görüyor. Light ürün tüketilmesinin sağlık açısından çok fazla bir sakıncası yok. Ancak beslenme alışkanlıklarının bozulması durumunda olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Light gıdaların insülin direncini azalttığı için yeme isteğini daha fazla artırdığı yolunda iddialar var. Ancak bu ciddi bir iddia. Çünkü kişide bir beslenme bozukluğu ortaya çıkarabilir. Ayrıca light gıdaların kilo aldırmadığı konusu ne kadar yenildiğiyle ilgili. 'Nasıl olsa şişmanlatmıyor' düşüncesi obur yapabilir.

LEZZETLI VE DÜŞÜK KALORİLİ TARIFLER

Merhaba,
Diyet yaparken tatlı yemek istiyorsanız bu düşük kalorili tarifler tam size göre:

Vanilyalı waffle

Malzemeler
6 çorba kaşığı tereyağı
250 ml tam yağlı süt
160 gr un
3 paket vanilya
4 yumurta
3 - 4 adet sert elma
2 - 3 çorba kaşığı limon suyu
4 çorba kaşığı tozşeker
4 çorba kaşığı elma suyu
1 çorba kaşığı pudra şekeri ayrıca Waffle yapmak için ızgara


Hazırlanışı
Bir tavada 3 çorba kaşığı tereyağını eritip süt, un, vanilya ve yumurtalarla karıştırın. Waffle' ın yumuşak olmasını istiyorsanız yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın. Yumurta aklarını köpürünceye kadar çırpın ve en son olarak karışıma ilave edin. Waffle ızgaralarını yağlayın. Arka arkaya altın sarısı renginde waffle pişirin. Bu arada elmaları soyup dörde bölüp çekirdeklerini ayıklayın ve dilimleyin. Dilimlere limon suyu damlatın. Şekeri bir tavada kahverengileşince kadar pişirin. Şeker erirken karıştırmayın. Kalan tereyağı, elma ve elma suyunu ilave edin. Şeker tamamıyla eriyince kadar dikkatlice ve yavaşça karıştırın. Elmalar ve şeker tamamen harmanlanana kadar karıştırmayı sürdürün. Vanilyalı waffel' lara pudra şekeri serpin ve elmalarla birlikte servis yapın.

Afiyet olsun!

Ballı Waffle (2 kişilik)
Tek kişilik:250 kalori,3 gr. yağ
Hazırlama Süresi:15 dk.


Malzemeler
2 waffle
4 yemek kaşığı labne peyniri (light)
4 yemek kaşığı portakal suyu
2 yemek kaşığı bal
2 tatlı kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
2 portakal dilimi



Hazırlanışı

1-waffle'ları hazırlayın.
2-Labne peynirini portakal suyu ve balla iyice karıştırın.
3-Waffle'ların üzerine labne peynirini sürün.Ardından üzerini portakal dilimleri ve kabukları ile süsleyin.

Chesee Cake Diyet

Hazırlama süresi: 45 dakika
Kalori değeri: 55 kcal (kişi başına)
(5 kişilik)
250 gr beyaz light krem peynir,
50 gr esmer toz şeker,
2 adet yumurta,
1/2 adet limon rendesi,
orman meyveli dondurma,
bir miktar frambuaz
1 paket bisküvi kırıntısı.
Hazırlanışı
Beyaz krem peyniri yumuşayıncaya dek mikserde çırpın. Üzerine şeker ve yumurta ilave edin. 25 santimlik çemberin altına bisküvi kırıntılarını döşeyin. Hazırladığınız karışımı kalıbın içine dökün. Ardından 160 derece ısıttığınız fırında 25-30 dakika pişirin. Keki minik yuvarlaklar halinde kesin. Frambuaz sos ve orman meyveli dondurmayla servis edin.

ISTE VUCUDUYLA GORENLERI SASIRTAN HEIDI KLUM'UN DIYETI


Vücuduyla görenleri şaşırtıyor
Bir çok anne için doğumdan sonra fazla kilolardan kurtulmak adeta kabus haline gelir ama ünlü model Heidi Klum, harika fiziğiyle bu kanıyı yıkıyor. 12 Eylül'de oğlu Henry Günter'i doğuran güzel model, doğumdan sadece 2 ay gibi kısa bir süre sonra çıktığı Victoria's Secret defilesinde muhteşem fiziği ile herkesin beğenisini kazandı.

Gisele Bündchen, Tyra Banks gibi ünlü modellerin yer aldığı defilede incecik vücudu ile Klum, meslektaşlarına taş çıkarttı. Defilede sahne alan ünlü şarkıcı Ricky Martin, Heidi Klum'u görünce şaşkınlığını gizleyememiş ve "Onun iki ay önce doğum yaptığına inanmak çok zor, inanılmaz görünüyor" demişti. Doğumdan sonra ünlülerin spor hocası David Kirsch ile çalışmaya başlayan Heidi Klum, sabahları spora nefes egzersizleri ile başlıyor. Daha sonra esneme hareketleri ve yoga yapan ünlü model, öğlenleri 45 dakika kardio egzersizleri yapıyor. Yürüyüş bandında koşan güzel model, bazen de Franklin Kanyo'nun da uzun yürüyüşler yapıyor.
SEAL SPOR DELİSİ
Ekmekten uzak duran Klum, eşinin tam bir spor delisi olduğunu belirtiyor. "Bana sürekli 'Spor yaptığında kendini harika hissetmiyor musun?' diye soruyor. Oysa ben koltukta oturduğum zaman kendimi harika hissediyorum" diyor Klum.
Heidi'nin Diyet Programı
* Sabahları 180 kalorilik tok tutan protein içeren özel içecek
* Öğlene doğru 4 yumurtanın beyazından sebzeli omlet
* Öğlen zeytinyağlı brokoli, yanında yağsız tavuk ve bol salata
* Ara öğün olarak çiğ 10-12 adet badem
* Akşam yeniden tok tutan proteinli içecek veya yağsız hindi